Din seria „Cum pornesc o maia de la zero”, zilele trecute am făcut apă fermentată de flori de violete – Viola odorata (sau toporași / tămâioare), despre care știu ca sunt bune la boli respiratorii, tuse, bronșite etc. În afară de flori și apă plată fără clor, am adăugat și puțină miere, pentru a ajuta procesul de fermentare.
După câteva zile, apa în care au fermentat florile a fost gata de pornit maiaua. Am folosit raportul 1:1 (apă – făină de secară) și, în mai puțin de 12 ore, volumul maielei era deja dublat, așa cum vedeti în imagine.
Gustul și mirosul floral se simt doar la hrănirea maielei cu apă fermentată, apoi, dispar, pentru că de la a doua hrănire încolo, nu mai e necesar să punem apă fermentată, ci se poate continua cu apă plată. Aroma florală se păstrează, însa, dacă folosim apa fermentată la aluatul de pâine.
Nu sunt mesaje