Am făcut un experiment nou și m-am gândit să îl împărtășesc cu voi.
De dată asta, am creat o maia nou-nouță pornind-o cu… polen crud, de la albinele d-lui Petru Moldovan.
Ideea mi-a venit întâmplător, făcând o cură cu polen. Așa am descoperit că acesta conține și lactobacili + bifidobacterii care provin din stomacul albinelor. În plus, polenul crud conţine și câteva tipuri de drojdii, care la nivelul intestinelor ne protejează împotriva instalării unor micoze. Mai multe informații am citit aici.
Ce vedeți în imaginile de sus, este maiaua după cea de-a doua hrănire.
- Formula pentru prima hrănire: 3 g polen dizolvat în 20 g apă plata și apoi am adăugat 10 g făină ecologică de grâu tip 650 + 10 g făină integrală de spelta.
- Formula pentru a doua hrănire: 15 g maia-mamă + 30 g apă plată + 23 g făină ecologică de grâu tip 650 + 7 g făină integrală de spelta.
- Formula începând cu a treia hrănire: 15 g maia-mamă + 30 g apă plată + 30 g făină ecologică de grâu tip 650.
Intervalul inițial între hrăniri: la cca 12 ore. Apoi, la cca 6 ore (temperatura din bucătărie: cca 23 grade, dar mai variază când coc pâine).
Începând cu cea de-a cincea zi, s-a tot triplat în volum.
Din discuțiile mele cu o doamna microbiolog, am aflat că durează cca 3 – 5 zile să crească drojdiile (așa-mi explic și triplarea în volum după cea de-a cincea zi) și cca 24 – 48 ore, ca să crească bacteriile.
Astăzi, maiaua aceasta are 8 zile și zic s-o pun la încercare. Iată rezultatul!
Pâinea are 79% hidratare și e cu amestec de făinuri (50% făină tip 650 ecologică, 10% integrală de secară, 10% integrală de spelta ecologică, 30% făină Grano Duro, 22% preferment, 2% sare). Coaptă în aceeași zi, pe piatră de granit. Un deliciu!
Nu sunt mesaje