Am hrănit cu hidratare de 50% un pui de maia, apoi l-am ținut în frigider fără să-i mai fac nimic timp de 3 luni. Astăzi, nu arăta deloc bine, iar de pe fundul borcanului am recuperat doar 6 g. Și am hrănit „pacientul” cu 36 g apă și 40 g făină. Așa cum îl vedeți în imaginea de mai sus, arăta după 5 ore. Ca și miros / gust, încă e acrișor, dar își revine, asta-i clar!
Iar mai jos, vedeți cât de mult a crescut după doar a doua hrănire, iar gustul e deja spre dulce-acrisor.
Concluzia:
Micro-organismele sunt foarte rezistente! Nu mor cu una, cu două.
Se pot trata cu succes, chiar și după 3 luni, dându-le de mâncare.
Later edit:
După ce am vizitat în ianuarie 2020 Biblioteca de Maiele din St. Vith, Belgia, am aflat că echipa de microbiologi cu care colaborează biblioteca, a făcut studii în urma cărora s-a concluzionat că, dacă o maia e lăsată flamandă la o temperatură constantă de 4 grade C, timp de mai mult de două luni, în special populația de drojdii sălbatice începe să sufere și să moară de foame, treptat. Deci nu se recomandă înfometarea micro-organismelor mai mult de două luni, cu atât mai mult în caz că nu ii putem asigura o temperatură constantă!
În ceea ce privește experimentul meu, am găsit și explicația: după trei luni, fie încă nu muriseră chiar toate drojdiile, fie după ce am început să hrănesc din nou maiaua, dojdiile care locuiau acolo au fost înlocuite cu altele, complet noi, pentru care mediul a fost favorabil.
Nu sunt mesaje