Uitandu-ma inapoi la cum a fost 2018, e clar ca lumina zilei ca asta a fost „Anul Pâinii” pentru mine.
- Începutul lunii februarie: impinsa de la spate de un var de-ai mei (Teo, iti multumesc!), am fost in Franta sa vizitez cel mai spectaculos salon expo international din domeniul brutariei. Acolo i-am cunoscut pe unii dintre cei mai experimentati si talentati brutari din lume, printre care – Josep Pascual, care a si creat o metoda ce-i poarta numele sau pe Marcus Mariathas, dar si pe multi altii.
- Jumatatea lunii februarie: am demarat proiectul foarte drag mie „Paine cu maia si poveste – Satul traditional romanesc”;
- Martie: am inceput sa transmit mai departe „virusul painii cu maia”, in cadrul unor ateliere la Brasov.
- Aprilie: am cunoscut-o pe Anita Šumer in orasul lui Shakespeare, Stratford-upon-Avon si am invatat de la ea si de la organizatori (Nelson Mansfield – Nelson’s Artisan School) lucruri pe care nu le stiam inca;
- Mai: l-am reintalnit pe Alteta Sa Regala Printul de Wales, in cadrul unui eveniment organizat la Viscri, de către Fundația „Printul de Wales România” si am avut onoarea si marea bucurie să-i placă foarte mult pâinea mea cu maia. Prima întâlnire cu Alteța Sa Regală a fost pe 30 mai 2016, cu ocazia inaugurării Centrului de pregătire meşteşugărească „The Prince of Wales’s Training Centre”.
- Mai: proiectul meu „Paine cu maia si poveste – Satul traditional romanesc” a calatorit la Bucuresti sub forma unei expozitii de fotografie in cadrul unei serii de evenimente dedicate sarbatoririi a 82 de ani de existenta a Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”.
- Iunie: am vizitat-o pe tanti Ana, care face paine cu maia de 56 de ani! Cu maiaua primita de la ea fac in prezent paine.
- Iunie: proiectul meu cu painile a calatorit in Olanda, la evenimentul „Zilele Romaniei”, tot sub forma unei expozitii de fotografie, dar si cu prezentarea unui film documentar despre cum se face painea traditionala in Transilvania;
- Iulie: am inceput sa tin ateliere de paine cu maia si la Bucuresti, in cadrul Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”;
- Septembrie – decembrie: am continuat sa tin ateliere atat la Brasov, cat si la Bucuresti.
- Decembrie: am creat un calendar „Paine cu maia si poveste”, care a fost pus in vanzare la cea mai mare librarie din Brasov – St. O. Iosif.
Vedeti? Cam totul s-a invartit in jurul cuptorului si al painii cu maia! Asa se face ca am cunoscut oameni extraordinari, care intre timp mi-au devenit si prieteni. Pentru 2019, ce sa-mi doresc? Sa continue frumos pe temelia lui 2018.
Nu sunt mesaje