Menu
Proiectul "Pâine cu maia și poveste - Satul tradițional românesc"

Cultura Cucuteni

Continui sa ma simt inspirata de ceramica pictata apartinand culturii Cucuteni si, totodata, uimita de calitatea extraordinara a pigmentilor naturali folositi atunci, pentru ca si-au pastrat culoarea atata timp, pana cand au fost descoperite obiectele de catre arheologi.
La fel, tehnica de ardere era foarte ingenioasa! Ceramica nu era arsa direct, ci era coapta in cuptoare speciale cu doua camere, unde aerul fierbinte era directionat catre camera de sus a cuptorului. Aceasta tehnica a facut posibila o foarte mare rezistenta in timp, astfel ca, dupa atatea mii de ani sub pamant, obiectele ceramice au fost descoperite intr-o stare aproape perfecta.

Nu pot uita, cum într-o plimbare pe dealurile Ariușdiului, împreună cu unchiul meu, am găsit cu emoție mai multe fragmente ceramice, într-o zonă unde avuseseră loc descoperiri arheologice aparținând culturii Cucuteni.

ana a. negru

Asa ca, iată, painea mea crestata cu spirala – cel mai raspandit simbol din acele vremuri, plus un spic de grau, in amintirea faptului ca pe atunci, locuitorii cultivau foarte multe cereale, cu exceptia porumbului si orezului.

Simbolul spiralei
Pâine cu maia decorată cu simbolul spiralei

Nu sunt mesaje

    Scrie un mesaj