Alaturi de broderii, cusaturi si impletituri cu croseta, tehnica tricotului mi-a marcat copilaria la sat. Mama m-a invatat sa tricotez inca de mica, asa ca in clasa a IV-a, aveam primul pulover din lana facut de mana mea. Cred ca nu exista casa a bunicilor sau parintilor nostri in care sa nu existe cel putin un mileu tricotat sau crosetat sau o fata de masa brodata.
Iata ca, pentru aceasta paine, mileul mi-a fost sursa de inspiratie – un model foarte vechi pe care l-am gasit intr-o carte din 1981.
Cu această ocazie, mi-am amintit și de d-na Maria din Vama Buzăului.
Avea 88 de ani, când mi-a spus povestea ei:
“Tot ce era pe noi, era lucrat de mână. Că de unde din altă parte? Când a venit războiul, toate prăvăliile s-au închis şi n-aveai o pânză din care să-ţi faci ceva. Şi aşa că lucrai acasă: cu fuior, cu in, cu cânepă şi-ţi făceai tot ce aveai nevoie.”
Nu sunt mesaje